Wat is het verschil tussen katholieken en protestanten?

“Wat is het verschil tussen katholieken en protestanten?”
Verschillende leerlingen, verzorging en organisatiehulp, BSO

Het is een vraag die regelmatig terugkomt. Ik behandel ze dan ook uitgebreid in het 6de jaar. Toch is ze niet zo gemakkelijk te beantwoorden.

Eenheid 

Het is vrij gemakkelijk om iets over de katholieke Kerk te zeggen, omdat die één structuur heeft. Je hebt weliswaar kleine verschillen van land tot land en van gemeenschap tot gemeenschap. Zo kan je bijvoorbeeld kleine verschillen merken bij het vieren van bepaalde feesten. Toch heeft elke katholiek  dezelfde leider en deelt hij dezelfde leer (geloofspunten). Bij protestanten is dat niet zo: er zijn wel meer dan 5000 verschillende soorten van protestantisme. Dat maakt het dus moeilijk om algemene uitspraken te doen. De eenheid is dus meteen al het eerste verschil. Ze is er wel binnen de katholieke Kerk , maar niet bij de protestanten.

Heilig

Het tweede verschil ligt hem in de heiligheid. Katholieken geloven dat de kerk heilig is, omdat de Heilige Geest er in werkt en de leden van de Kerk tot heiligheid brengt, onder meer door het toedienen van de sacramenten. Bij protestanten is dat vaak anders: ze geloven niet altijd dat de kerk op zich heilig is of dat ze nodig is om heilig te worden. Protestanten hebben buiten het doopsel dan ook meestal geen sacramenten zoals we die in de katholieke Kerk wel hebben. Protestanten geloven ook niet altijd in heiligen. Zelfs Maria wordt bijvoorbeeld door vele protestanten niet als heilig beschouwd. Je zal in de meeste protestantse gebedshuizen dus geen beelden (van heiligen) vinden, dit in tegenstelling tot katholieke kerken waar je wel heiligenbeelden vindt.

Algemeen

Een derde aspect is dat de katholieke kerk… katholiek is. Klinkt een beetje logisch natuurlijk, maar het heeft met de letterlijke betekenis van het woord ‘katholiek’ te maken. Katholiek betekent eigenlijk ‘algemeen’. Dat houdt in dat de Kerk voor iedereen gesticht is, ongeacht je afkomst, leeftijd, geslacht of achtergrond en dat de leer ook voor iedereen en over de hele wereld hetzelfde is. Bij protestantse gemeenschappen is dat over het algemeen ook zo, maar er zijn uitzonderingen: sommige gemeenschappen sluiten bijvoorbeeld mensen van joodse of Afrikaanse afkomst uit. Andere protestantse gemeenschappen verschillen sterk in geloofsleer naargelang hun vestigingsplaats op de wereld.

Apostolisch

Een vierde verschil ligt hem in het feit dat de katholieke Kerk apostolisch is. Ze is met andere woorden ontstaan uit de apostelen. Hun leer wordt nog altijd verkondigd onder de leiding van hun opvolgers. Deze opvolgers zijn de bisschoppen en de paus. Vele protestantse gemeenschappen hebben deze bisschoppen niet, of toch geen wettelijke opvolgers van de apostelen. Ook hebben protestanten vaak geen priesters, maar dominees. Deze zijn in tegenstelling tot priesters, meestal wel gehuwd of kunnen zelfs van het vrouwelijke geslacht zijn. Protestanten geloven ook niet alle geloofspunten die door de apostelen en hun opvolgers werden doorgegeven, want ze erkennen enkel de bijbel als geloofsbron.

Samengevat

De essentiële kenmerken van de katholieke Kerk zijn dat ze één, heilig, katholiek en apostolisch is. In protestantse gemeenschappen is er telkens minstens één van deze eigenschappen niet aanwezig waardoor ze voor de katholieke Kerk dus ook niet erkend worden als deel van de ware Kerk van Christus.

images

5 gedachtes over “Wat is het verschil tussen katholieken en protestanten?

  1. Thomas

    Belangrijkste verschil ontbreekt: Katholieken voeden zich geestelijk en lichamelijk met het Lichaam, Bloed, Ziel en Godheid van de Heer Jezus Christus (de hostie). Protestanten zien dit als een symbool (in tegenstelling tot wat er staat in Joh.6).

  2. dominique

    De Protestanten hebben een kruis zonder de Heer Jezus Christus er aan hangend , want Hij is opgestaan uit de dood, dat de Verlosser de dood heeft overwonnen en ons heeft vrijgekocht van zonden met Zijn bloed , want God de Vader heeft Hem opgewekt uit de dood , heeft verschenen aan Zijn apostelen en aan vele anderen en is op de Olijfberg opgenomen ten hemel (hemelvaart) zittend aan de rechter Hand van God de Vader om te oordelen over leven of dood , waarvan Hij ook zal terugkeren op de zelfde Olijfberg als Koning der koningen om te regeren over het 1000-jarige Vrederijk met het Hemelse Nieuw Jeruzalem als hoofdstad , bij de Katholieken hangt Hij nog aan het kruis . Veel Evangelisch gezinde Protestantse Christenen zijn ook Israël gunstig genegen (maar lang niet alle, zoals bvb. Hitler in WO-2 die Israël vervolgde en doodde) , omdat het Christendom (algemeen : alle gelovigen die de Heer Jezus Christus als hun Verlosser hebben aanvaard in hun hart en daarom wedergeboren Christenen zijn , wat ook de naam van hun kerk of geloof ook is -Protestant of Katholiek…-) geënt is op het Jodendom , want ook Jezus Christus was een Jood en is een verre nakomeling van koning David , -van Jakob/Israël (Isaaks zoon) , -van Isaak en zo van aartsvader Abraham (Isaaks vader) . Tony heeft groot gelijk !Veel Protestanten zijn Bijbelgetrouwe Christenen . In de Protestantse kerk wordt de Bijbel ook door de kerkgangers met elk een eigen Bijbel in hun handen meegelezen als de Dominee of een kerkenraadslid de Bijbel in de kerkdienst voorleest . Veel Protestantse Evangelische Christenen die ook Bijbelgetrouw zijn geloven keihard in de Wederkomst van de Heer Jezus Christus op de wolken om zijn Gemeente van de Opname(Wederkomst) op te nemen . Protestantse Christenen aanbidden Maria niet , maar ook voor Protestanten is zij een heel belangrijke zeer diepgelovige vrouw in de Bijbel als moeder van de Here Jezus Christus , die de meest gezegende vrouw word onder alle vrouwen . Aan het kruis zei Hij tegen haar :” Vrouw (en niet “moeder” of “mama”, maar, “vrouw”), zie , uw zoon (Jezus’ apostel en beste vriend Johannes)”, en tegen Johannes zei Hij :”Johannes, zie , uw moeder (Maria)” .
    In het Protestantisme bestaan vele vertakkingen zoals : de Pinkstergemeente , de Ichtusgemeente , de Verenigde Protestantse Kerk van België , de Protestantse Kerk van Nederland , de vele Gereformeerde en Hervormde kerken , de Broedergemeente , de Evangelische Kerk , de Anglicaanse Kerk , de Methodistische Kerk enz…. .Enkele landen met een grote Protestantse gemeenschap zijn : Nederland , Duitsland , Oostenrijk , Zwitserland en de USA … .
    Gelovige Katholieken maken een kruisteken voor het eten , Gelovige Protestanten bidden voor het eten en lezen soms daarbij een stukje uit de Bijbel . ( Dat zie je bijvoorbeeld in veel western- of cowboyfilms ) . Katholieken vieren het Heilig Avondmaal met een hostie , de Protestanten doen dit ook , maar heel Bijbelgetrouw met stukjes brood en wijn . Katholieken gebruiken beelden van de Bijbelse mensen en een kruis met Jezus eraan in de kerk , Protestanten gebruiken nooit beelden , maar wel een kruis zonder Jezus (zie uitleg bovenaan) in de kerk.
    De liederen in de kerkdienst zijn ook heel verschillend tussen Rooms Katholiek en het Protestantisme . In de Katholieke kerk word enkel met kerkorgel en een voorzingende priester gezongen : liederen zoals Kantikorum (U zij de Glorie) … , in de verschillende Protestantse kerken worden naar gelang de soort kerk veel uit Johannes-de-Heer , -Glorieklokken , -Liedboek der Kerken en Opwekkingsliederen enz… gezongen , met kerkorgel , maar ook met akoestische gitaren of elektrische gitaren , keyboards en piano’s , basgitaar en drums , soms ook violen en blaasinstrumenten . In het Protestantisme algemeen gebruikt men veel gospelbands , praisebands , gospel- en praisekoren .

Plaats een reactie