Waarom is het “Onze Vader” langer in de mis?

Waarom is het “Onze Vader” langer in de mis?
Vicky, 6 organisatiehulp, BSO

Een goeie vraag, want naast Vicky viel het ook andere leerlingen op dat het ‘Onze Vader’, dat ze aan het begin van de les bidden, korter lijkt dan de versie die ze soms in de kerk horen. Waarom komt er in de misviering “da stukske” bij?

Het is zeker niet zo dat het om een ander “Onze Vader” gaat of dat enkel het Onze Vader uit de mis het juiste is. Het onderdeeldeel van de mis dat we het ‘Onze Vader ‘noemen, bestaat eigenlijk uit meer dan het gebed alleen, maar uit drie delen: Het gebed het Onze Vader zelf, het embolisme en een doxologie. Dat zijn moeilijke woorden, maar ik leg het uit. Het gebed zelf is verplicht te kennen voor de alle katholieken en gaat in Vlaanderen als volgt:

Onze Vader Die in de Hemelen zijt,geheiligd zij Uw Naam. Uw Rijk kome, Uw Wil geschiede op aarde als in de Hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood en vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven aan onze schuldenaren. En leid ons niet in bekoring,maar verlos ons van het kwade. (Amen.)

Daarna komt het embolisme dat alleen door de priester wordt gezegd. Embolisme betekent eigenlijk aanvulling of interpretatie. Het is dus een aanvullend gebedje dat vooral over de laatste zin “maar verlos ons van het kwade” gaat.

Verlos ons, Heer, van alle kwaad, geef vrede in onze dagen, dat wij gesteund door Uw barmhartigheid, vrij mogen zijn van zonde, en beveiligd tegen alle onrust. Hoopvol wachtend op de komst van Jezus, Messias, Uw Zoon.

Op het einde komt er dan de doxologie, die de hele kerk als antwoord mee opzegt. Een doxologie is eigenlijk een korte lofzang aan God. Een compliment dat we aan God geven zou je kunnen zeggen. Bij het Onze Vader gaat het als volgt:

Want van U is het Koninkrijk, en de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen

Omdat tijdens sommige misvieringen het tweede deel (embolisme) wordt weggelaten lijkt het soms of de doxologie een deel is van het ‘Onze Vader’-gebed zelf. Het wordt dan ook in een keer opgezegd zonder tussenpauze en dat kan verwarrend zijn. Het is dus zeker niet abnormaal dat de vraag gesteld wordt, want in de geschiedenis hebben mensen zich al wel vaker vergist en de doxologie als onderdeel van het gebed gezien. Zo beschouwen heel veel protestanten het nog steeds als één geheel en zullen ze het altijd samen opzeggen, ook wanneer ze het thuis alleen bidden.

 Afbeelding

Advertenties

Eén reactie op “Waarom is het “Onze Vader” langer in de mis?

  1. Pingback: Overvallen door het nieuwe Onze Vader

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s