Mogen katholieken niet scheiden?

Mogen katholieken niet scheiden?
Rukiye 5 verzorging BSO

Nee, het kerkelijk huwelijk is geldig en onverbreekbaar totdat één van de twee partners overlijdt. In tegenstelling tot het burgerlijk huwelijk (voor de wet) kan je het kerkelijk huwelijk dus niet verbreken wanneer de partners nog in leven zijn.

Het huwelijk en het gezin dat eruit groeit zijn voor de Kerk heilig en moeten beschermd worden, ze zijn immers de basis van onze samenleving. Ze vormen een veilige en liefdevolle omgeving waarin kinderen geboren worden en kunnen opgroeien. Het huwelijk tussen man en vrouw is verder ook een afbeelding van de liefde tussen God en zijn Kerk. De Kerk doet dan ook alles om de waarde van het huwelijk te beschermen. Wanneer de het huwelijk een tijdelijke overeenkomst zou worden in plaats van iets wat voor altijd bedoeld is, verliest het voor een groot deel zijn waarde. In plaats van een innig verbond tussen twee mensen en God, wordt het dan meer zoals een contract. Een tijdelijke zaken-overeenkomst tussen mensen die, nadat het contract verlopen is, de winst kunnen verdelen onder elkaar en verder gaan.

Om het huwelijk en het gezin te beschermen, zijn er door de Kerk regels opgesteld waaraan moet worden voldaan om over een geldig huwelijk te spreken. Zo moeten de partners bijvoorbeeld vrijwillig huwen, moeten ze hun kinderen katholiek opvoeden, mogen ze geen directe familie zijn van elkaar, mogen ze geen moord gepleegd hebben om met elkaar te trouwen , moeten ze ook lichamelijke trouw beloven en zo verder. Wanneer er aan één van de huwelijksregels niet wordt voldaan, kan er geen sprake zijn van een wettig kerkelijk huwelijk en zal de kerk het huwelijk ook niet laten doorgaan.

Ook achteraf kan het huwelijk ongeldig worden verklaard. Dat kan wanneer naderhand blijkt dat er toch niet aan de voorwaarden werd voldaan op het moment van de huwelijk werd aangegaan of dat een van de partners op voorhand wist dat hij niet aan de voorwaarden zou kunnen voldoen. Dat kan bijvoorbeeld wanneer blijkt dat één van de partners stiekem al getrouwd was met iemand anders. In dat geval heeft het huwelijk eigenlijk nooit wettig bestaan en kunnen we dus ook niet spreken over een scheiding. Vaak noemt men dit ook wel een ‘annulering’. De betrokken ‘partners’ kunnen dan natuurlijk wel nog trouwen voor de Kerk met een andere partner.

Hoewel scheiden dus niet toegestaan is, kan het natuurlijk wel gebeuren dat samenleven met iemand niet meer mogelijk is. Omdat je met twee bent in een huwelijk heb je niet altijd alles in de hand. Het gebeurt soms dat het echt mis gaat en dan kan blijven samenwonen een gevaar vormen voor het welzijn van de partner of de kinderen. In dat geval mogen de partners natuurlijk wel apart gaan wonen, maar het huwelijk blijft dan wel nog van kracht en men kan dan dus niet hertrouwen.

Omdat het huwelijk iets voor altijd is, dwingt het ons om er met zorg en inzet mee om te springen. Op dat vlak kan je het katholieke huwelijk eigenlijk vergelijken met het stenen huis uit het verhaal van de drie biggetjes. Het moet stevig in elkaar zitten en met liefde en veel zorg opgebouwd worden zodat het tegen een stootje kan als de wolf voor de deur staat. Het huisje van stro en het huisje van hout werden in tegenstelling tot het stenen huisje wel snel weggeblazen, omdat de biggetjes er geen tijd in wilden steken of vooral aan hun eigen plezier dachten. Het is dus belangrijk om niet hals over kop aan het huwelijk te beginnen en er samen hard aan te werken, zodat je huwelijk stand houdt wanneer het met problemen wordt geconfronteerd.

images

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s