Hoe moet je biechten?

“Hoe moet je biechten?”
Melissa, 6 verzorging BSO

Voor ik deze vraag beantwoord, moet ik eerst vertellen dat de biecht nog steeds bestaat. Er leeft namelijk het grote misverstand dat de biecht al lang is afgeschaft en dus ook niet meer nodig is. Dat wordt zelfs in sommige kerken pijnlijk duidelijk doordat de biechtstoelen niet meer gebruikt worden voor hun oorspronkelijke doel, maar eerder om kapotte stoelen en schoonmaakproducten in onder te brengen. De biecht is nog steeds een belangrijk sacrament, dat ons na een zonde opnieuw met God verzoent. Het is ook nog steeds minstens één keer per jaar verplicht om te biechten. Dit is natuurlijk wel het absolute minimum. Op dat vlak kan je de biecht vergelijken met de onderhoudsbeurten van je wagen. Je auto moet op vaste tijdstippen naar de garage voor een klein of groot onderhoud. Dit is het absolute minimum, maar dat neemt niet weg dat telkens wanneer er iets mis is met onze wagen, we nog eens naar de garage gaan. Wanneer onze relatie met God problemen vertoont, door de zonden die we gepleegd hebben, moeten deze in de biecht worden aangepakt, ook al hebben we dat jaar al eens gebiecht.

biecht meme

Hoe moet je dan biechten? Wel je kan best altijd beginnen met een gewetensonderzoek. Je gaat bij jezelf na waar je een steek hebt laten vallen. Wat heb je verkeerd gedaan en wat kon beter? Vragenlijsten kunnen daarbij een goede hulp zijn. (Een voorbeeld hiervan vind je hier). Natuurlijk moet je echt spijt hebben van je zonden (berouw). Je moet ook het voornemen hebben om het beter te doen in de toekomst en de zonden te laten. Zonder deze voorwaarden heeft je biecht geen echte waarde en is er ook van verzoening met God, geen sprake.

Je eigenlijke biecht moet steeds bij een priester gebeuren. Dat hoeft trouwens niet noodzakelijk je parochiepriester te zijn. Je moet vooral een “biechtvader” zoeken waar jij je goed bij voelt en waarvan je het gevoel hebt dat hij je echt verder helpt in je geloofsleven. De biecht hoeft ook niet persé in de biechtstoel te gebeuren, maar deze geeft wel de nodige privacy wanneer er nog mensen in de kerk aanwezig zijn.

Aan het begin van de biecht zal de priester een kort gebed uitspreken. Daarna is het aan jouw. Je vraagt om de zegen van de priester of om vergiffenis, het is ook altijd goed te zeggen wanneer je laatst gebiecht hebt. Op die manier weet ook de priester in welke tijdspanne je zonden gebeurd zijn. Wanneer je voor het eerst gaat biechten zeg je dus ook dat het je eerste biecht is. Daarna som je al je zonden op (belijden), zonder er opzettelijk weg te laten. Het is heel normaal dat je jezelf schaamt om dit te doen, maar dat is op zich ook een goed teken. Wanneer je je schaamt wil dat immers ook zeggen dat je goed beseft dat je iets fout deed. Ook verzachtende en verzwarende omstandigheden bij een zonde moet je vermelden. Als je bijvoorbeeld iets gestolen hebt is dit een zonde, maar wanneer je iets gestolen hebt van een arme is het eigenlijk nog erger en moet je biechtvader dat ook weten.

Na de biecht zal je biechtvader je zonden allicht vergeven en je een boete opleggen om je zonden terug goed te maken. Hij kan je vragen om gebeden op te zeggen, maar ook om te vasten of een goede daad te stellen. De bedoeling is dat je deze boete zo snel mogelijk uitvoert. Ten slotte sluit je na de biecht af met een akte van berouw. In dit gebed zeg je nog eens tegen God dat je spijt hebt van de zonden en dat je bereid bent je leven te beteren. Hieronder staat de Vlaamse versie:

Mijn Heer en mijn God, het is mij leed dat ik tegen uw opperste majesteit misdaan heb. Ik verfoei al mijn zonden, niet alleen omdat ik uw straffen heb verdiend, maar vooral omdat ze U mishagen, die oneindig volmaakt en alle liefde waardig zijt. Ik maak het vast voornemen, mijn leven te beteren en de gelegenheden tot zonde te vluchten. In dit berouw wil ik leven en sterven.

Tot slot wil ik nog alle leerlingen feliciteren die de moed en de wil hadden om te biecht te gaan, het is mooi om te zien dat ze tegen de stroom in durven gaan en zich met God willen verzoenen. Proficiat!

foto

Advertenties

Eén reactie op “Hoe moet je biechten?

  1. Pingback: Waarom houden ze geen popconcerten in de kerk ? | meneergodsdienst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s