Waarom is de Kerk tegen homo’s

“Waarom is de Kerk tegen homo’s?”

een leerling 5 organisatiehulp BSO

Wel, het zal jullie misschien verbazen, maar dat is Ze niet! God houdt van alle mensen ongeacht hun geaardheid, gevoelens of daden. De liefde van God gaat uit naar alle mensen van Zijn schepping, want in God is geen haat. Het is ook daarom dat de Kerk verplicht is alle mensen in diezelfde liefde op te nemen. Mensen met homoseksuele gevoelens kunnen dus zonder uitzondering katholiek worden en zijn welkom in de Kerk.

De Kerk is dan ook hevig gekant tegen discriminatie of geweld tegenover mensen met homoseksuele gevoelens. In een brief over homoseksualiteit schrijft paus Johannes Paulus II dat het de plicht is van elke katholiek om tegen mogelijke vormen discriminatie of geweld tegenover homoseksuelen te protesteren.

De Kerk maakt wel een onderscheid tussen homoseksuele geaardheid en de praktijk. Ik leg kort het verschil uit. Wanneer een man homoseksueel geaard is, betekent dit dat hij zich aangetrokken voelt tot andere mannen. Daarnaast heb je de homoseksuele praktijk, dit betekent dat je effectief een seksuele relatie aangaat met iemand van hetzelfde geslacht. Dit mag volgens de Kerk niet , omdat het dan gaat over een seksuele handeling die buiten het huwelijk gebeurt. Op dezelfde manier is het ook voor een heterokoppel niet toegestaan om seks te hebben voor het huwelijk. In beide gevallen spreken we dan over een zonde.

Voor de Kerk is het huwelijk een samenlevingsverbond dat voortkomt uit de liefde van één man en één vrouw, waaruit door hun vruchtbaarheid kinderen kunnen voortkomen. In Genesis, het eerste boek van de bijbel lezen we immers dat God de man en de vrouw schept en hen de opdracht geeft zich in liefde voort te planten. Een huwelijk tussen meerdere personen of tussen personen van hetzelfde geslacht, ligt dus niet in de lijn met het Goddelijke plan omtrent het huwelijk en zijn daardoor niet toegestaan.

Natuurlijk is dit een zeer pijnlijke zaak voor mensen die homoseksuele gevoelens hebben. Ze kunnen binnen hun geloof geen relatie aangaan en dat zorgt ongetwijfeld voor een zware emotionele last. Het is zeker niet de bedoeling dat ze dan maar een partner van het andere geslacht zoeken om op deze manier verder te leven. Zo zouden ze niet alleen zichzelf, maar ook hun partner bedriegen en daar wordt niemand gelukkiger van. Toch geloven we in de Kerk dat deze pijn en gemis van liefde een mogelijkheden kunnen zijn om je liefde en dienstbaarheid met God en de brede maatschappij te delen en zo dichter bij God te komen. Het is dan ook van het grootste belang dat de Kerk deze mensen opvangt en samen met hen deze moeilijke weg bewandelt.

442px-Natoire_-_Adam_et_Eve_chassés_du_Paradis_terrestre

Advertenties

2 reacties op “Waarom is de Kerk tegen homo’s

  1. Het officiële Roomse standpunt blijft dansen op een slappe koord: je mag homoseksueel zijn, maar je mag het niet lichamelijk beleven…. Het ‘exclusief recht’ van hetroseksuelen op seksualiteitsbeleving, kan evengoed begrepen worden als een soort onrechtvaardigheid van de natuur. En we weten allemaal wat Jezus deed met onrechtvaardigheid: ertegen protesteren en de persoon herstellen in zijn waardigheid (mensen met een beperking, wezen, zieken, kansarmen, iedereen die ‘anders’ is…) De christelijke zorginstellingen zijn daar een mooie concretisering van. Het ‘Goddelijk Plan’ kan nooit discriminerend zijn, want dan is het niet Goddelijk meer. Sowiezo blijft het heel delicaat om ons al mens uit te spreken over het ‘Goddelijk Plan’, dat leidt gemakkelijk tot misbruik (3de gebod: Gods naam niet misbruiken).
    Binnen de katholieke kerk is er dan ook heel veel discussie over. Misschien is het genuanceerde te stellen dat de katholieke kerk nog zoekende is hoe zich te verhouden tot homoseksualiteit.

    • Bedankt voor je reactie, maar ik ben het toch niet helemaal met je eens. Ik begrijp dat het standpunt van de Kerk over homoseksualiteit heel delicaat is en dat de plicht tot een kuis leven, een zwaar kruis is om te dragen voor mensen met deze geaardheid. Het goddelijke plan kan inderdaad nooit discriminerend zijn tegenover mensen, maar sluit wel bepaalde handelingen uit, die ze als zondig beschouwd. Verder past de visie van de Kerk binnen een grotere visie op seksualiteit in het algemeen waaraan iedereen zich moet houden, zowel homo’s als hetero’s. Er mag dan misschien ook wel wat discussie over zijn door bepaalde mensen binnen de kerk, maar als instituut heeft de Kerk vanuit het leergezag waarover ze beschikt, toch al meermaals een duidelijk standpunt ingenomen over homoseksualiteit. Ik neemt natuurlijk niet weg dat het een gevoelige en delicate kwestie blijft en dat we er als kerk alles aan moeten doen om mensen met deze geaardheid met veel liefde en begrip in de kerk op te vangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s